fredag 22 oktober 2010

Den omdiskuterade händelsen

Sedan en tid så har det stora samtalsämnet i Svensk boule varit en incident som inträffade under SM

Nu har domen kommit och den ser i sin helhet ut så här:
Anmälan har inkommit till södra diciplinnämnden via SBF:S kansli från Marco Silfverberg, pappa till William Silfverberg, mot Rickard Nilsson, angående en händelse som inträffade i Falun 2010-07-24 dagen före SM:s officiella start. Anmälan är av anmälaren daterad 2010-08-17

Händelse:

William spelar en träningsmatch med en kamrat på det blivande tävlingsområdet, Rickard står vid långsidan av banan och tittar på. Enligt bägge parter står Rickard inne på banan (innanförmarkerad bana, men inte i vägen för spelet.)
William retar sig tydligen på detta, och går fram till Rickard och utdelar en knuff med bägge händerna i brösthöjd på Rickard. Uppenbarligen för att han tycker att han står på fel ställe, och vill att han skall flytta sig.
Till följd av detta utdelar Rickard en spark mot William, enligt egen utsago för att värja sig mot angreppet.
Därefter är händelsen över, och senare under dagen spelar bägge parter en match, med/mot varandra.

Yttrande:

Södra disiplinenämnden har tagit del av anmälan, samt låtit Nilsson yttra sig om denna. Nilssons skrivelse inkom 2010-10-01.
Därefter vill nämnden anföra som följer.
Boule är en sport som inte på något sätt förknippas med kroppskontakt eller annat våld, och så skall det fortsätta att vara enligt nämndens mening.
Vår idrott bygger inte på snabba beslut som kan komma i förhanstade situationer.
Nämnden försvarar inte vid något tillfälle våld mot person, och så inte heller inom boulesporten.
Vi detta tillfälle finns enligt nämnden två stycken syndare,som bägge bidrar till att situationen uppstår.

Willjam som börjar det hela genom att försvara sin rätt att vara ensam på en bana, trots att det inte är under tävlings sammanhang, och vilken person son helst som inte är invigd skulle kunna placera sig där Rickard gör. Att på detta sätt hävda sin rätt till banan är inte farsvarligt, och får inte förekomma.

Rickard som reagerar mot ett angrepp på ett icke försvarligt sätt, men tanke på hans högre ålder, och hans större status inom vår idrott.
Våldet från bägges sidor har dock inte varit av någon grövre art, och det faktum att de bägge senare under dagen spelat vänskapsmatch tillsammans, tyder på att det skett överilat och något ont uppsåt från någons sida.

Beslut:

Södra disciplinnämnden beslutar därför som följer.

Bägge parter har enligt nämnden gjort sig skyldiga till förseelse mot 14 kap. 2§8p, Idrottens bestraffningsregler.
Dock anser nämnden förseelserna så ringa vid detta tillfälle, att en tillrättavisning för bägge spelarna är en lämplig bestraffning. Spelarna erindras dock om att uppträdandet är mycket olämpligt och får inte upprepas. Skulle så bli fallet kan inget annat straff än avstängning eller böter utdömmas.

Ärendet har handlagts och beslutet har fattats utan medverkan av Hallands ledamöter som inte kunnat nås.
I beslutet och handläggningen har Torsten Lagerkvist, Hannu Kolehmainen, Lasse Svensson.
Beslutet var enhälligt.

Överklagande av ovanstående beslut kan göras av samtliga parter hos Svenska Bouleförbundets Disciplinnämnd, Handelsvägen 22, 122 32 Enskede, inom tre veckor från den dag då beslutet meddelats, dock senast den 2010-11-17.
Detta beslut delges Silfverberg(Via Marco), Nilsson, Göteborgs distrikt, Lindome Bouleklubb, Coccinelle, Samt Svenska Bouleförbundet.
Tyringe den 2010-10-22
För södra Disciplinnämnden:
Torsten Lagerkvist.

4 kommentarer:

  1. Skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  2. Jag håller fullständigt med dig Tomas. Detta är skandal, men vad kan man förvänta sig att ett piss förbund som SBF. Men nu är det slut för min del. Jag kommer inte att ha licens i det piss förbundet mer! Bye, bye SBF!

    SvaraRadera
  3. Nilsson borde ju inte få represtera sverige
    iaf nåt mer. Som vuxen ska man kunna behärska sig och
    kunna prata med den unge killen om hur han måste
    bete sig på tävlingsområdet.
    Det är ALDRIG Okay av en vuxen att bära fysiskt våld mot ett barn!
    Även om SBF nu anser det som "ringa" så är det
    FEEEL.

    SvaraRadera
  4. Jesus... "Une tempête dans un verre d’eau" ... get a life! eneste skandal er at det overhovdet er blevet til en sag for SBF!

    /Kasper Miller

    SvaraRadera