torsdag 14 oktober 2010

Förbundskapten Anders Larsson har ordet


Anders Larsson har själv deltagit i 8 VM som spelare, den bästa insatsen som spelare anser han vara VM i  Thailand när de åkte ut mot bla Frankrike och Canada i poolen innan kvartsfinal, där slutade Sverige totalt 9-16 plats. Som ledare är det kvartsfinal med Björn Ivarsson, Joachim Andersson och Håkan Berg.
Som förbundskapten gjorde han sitt tredje VM och sammanfattar det så här:
Minimera sina missar och framförallt sätta och göra de absolut avgörande kloten
Igår tilldelades spelarna statistiken som fördes av förbundskaptenen, den visar att Sverige gjorde mer än 66 % bra spelade klot. Spelarna har även fått det individuella resultatet fördelat lägg och skott.
Tittar man på spelet mot nationer som Österrike så räckte Sveriges spel till utan problem, lyckades stänga matchen efter bara 4-5 rundor. Mot svårare motstånd och samma statistik så kunde ställningen istället vara 3-2, det säger en hel del.
I dessa lägen så gäller det att minimera sina missar och framförallt sätta och göra de absolut avgörande kloten, då kan resultatet snabbt se helt annorlunda ut förklarar Anders.
Det börjar också komma upp en hel del nya nationer som Nya Zeeland, Ryssland, Israel för att nämna några exempel. Ojämnheten bland nationerna börjar tunnas ut och det är ett gott tecken säger Anders, de sämre lagen presterar bättre och bättre boule.
Svårspelat och självförtroende
Det var dessutom svårspelat i Izmir något Anders tror att många andra nationer kan ha dragit större nytta av än Sverige. I Sverige spelas det ofta och tyvärr får jag väl säga på för enkelt underlag många gånger. Svenskarna får på det sättet inte samma matchning som många andra nationer som är vana att spela under svåra förhållanden.
Att ha självförtroendet på topp är viktigt under ett VM, det innebär många och tuffa matcher tätt efter varandra.  Att då spela bra runda efter runda och mot tufft motstånd och ibland få ganska liten utdelningen kräver att man är stark mentalt. Tittar vi på Sascha Koch den tyske skytten/mellanspelaren så spelade han med ett enormt självförtroende mot Sverige. Han gick emellanåt in i mycket svåra situationer för Tyskland och räddade dem, det kräver en hel del.
Skillnaden mellan en framgång och en medioker insats på den här nivån gör snabbt skillnad. Tittar vi tillbaka på matcherna i statistiken så ser man ganska tydligt att ett antal gjorda klot till och i rätt lägen kunde förändrat matchbilderna rejält.
Sverige får en rättvis placering
För att sammanfatta VM lite kortfattat så säger resultatet det mesta. Sverige får en rättvis placering efter den prestation man gör. 0-3 mot Tyskland är något att ta med sig inför kommande satsningar. Sverige ska definitivt vara med bland de 16 lag som alltid går vidare och vi är på god väg. När man kommit till den punkten så kommer resten med tror Anders.
Nu går tankarna mot EM 2011 som dessutom spelas på hemmaplan. I dagsläget så slipas det på det material och erfarenheter man fått med sig hem. Nu ska en hel del analyseras och diskuteras igenom och det är samtidigt viktigt med en långsiktighet.
Allt går att göra bättre
I Anders värld så går allt att göra bättre och det är hela tiden något att sträva mot, mycket har gjorts men mycket är kvar. Utveckla träningsmetoder, rapportering, bättre kontinuitet, spel utomlands, titta på spelarna individuellt och förbättra vissa spelegenskaper, prestationspsykologi, listan kan göras lång över det som ska arbetas vidare med. Anders vill också betona att landslagsgruppen inte är eller ska vara någon sluten församling. Tycker man att man har något att tillföra så är Anders lyhörd för detta. Volymen på landslagsgruppen är inte det viktigaste utan att det är kvalité.
Vi är på rätt väg, men kan absolut bli bättre avslutar Anders.
Han vill också verkligen tacka Boulekultur.se för initiativet att sända boule på nätet. Inte bara den glädjen som det ger massor med människor i Sverige och runt om i världen utan också den nytta han kan ha av detta i framtiden. Att kunna sitta hemma och följa Sibirien i Europacupen är grymt bra för min del säger Larsson och hoppas att vi ska kunna fortsätta vara en del av den utvecklingen.
Vi tackar naturligtvis för det och hoppas på det samma.
Markus Viktorsson

3 kommentarer:

  1. Bra reportage. Snart behövs inte www.svenskboule.se mer.

    SvaraRadera
  2. Har Anders tappat skrivförmågan efter VM. Inte ett ända citat som uttrycker hans känslor.
    Ni gör ett bra jobb, Markus, inte tal om detta, men reportaget verkar vara väldigt tillrättalagt.

    SvaraRadera
  3. Man behöver bara plocka ut 6 ord ur texten

    "kräver att man är stark mentalt"

    Satsa på sådana spelare som har det mentala

    Det sparar både tid och kraft

    SvaraRadera